tiistai 9. kesäkuuta 2020

Black Lives Matter, Black Film Matters, Black Representation Matters



Viime aikoina somessa on kiertänyt paljon hyviä resurssilistoja antirasistiseen toimintaan ja mustien kulttuurin ja taiteen tukemiseen. Ajattelin kerätä tietoa Suomessa saatavilla olevista mustista ihmisistä ja kulttuurista kertovista elokuvista. Suurin osa näistä on myös mustien ohjaajien elokuvia.

Päivitetty 12.6.2020

Teattereissa juuri nyt


Helsingissä useampi korttelikino on avannut ovensa ja ainakin Orionin ja Rivieran ohjelmistossa on ollut ranskalaisen Ladj Lyn Les Misérables. Nyky-Pariisiin sijoittuva elokuva kuvaa lähiöiden asukkaiden ja poliisin välisiä suhteita kuumana kesäpäivänä.

Orionin noitasarjassa on tulossa myös erinomainen I Am Not a Witch. Sambiaan sijoittuvassa elokuvassa nuori tyttö todetaan noidaksi ja passitetaan noitaleirille, turistien pällisteltäväksi. Tämä oli aikoinaan R&A:n ohjelmistossa. Ohjaaja on Rungano Nyoni, joka muuten oli Hamy Ramezanin ohjaajapari erittäin laajalti festivaaleja kiertäneessä suomalais-tanskalaisessa Listen-lyhytelokuvassa (se on katsottavissa Vimeossa).

Shakedown!


Mainostin aiemmin keväällä Facebookissa Leilah Weinraubin dokumenttielokuvaa Shakedown. Se on edelleen katsottavissa verkossa. Elokuva taltioi mustien queer-naisten strippiklubin historiaa, 1990-2000-lukujen taitteen Los Angelesissa. Weinraub itse työskenteli klubilla ja kuvasi elokuvassa nähtävää materiaalia. Elokuva teki todella vaikutuksen, kun näin sen pari vuotta sitten Berlinalessa.

Yle Areenassa



Raoul Peckin dokumenttielokuva I Am Not Your Negro on katsottavissa Yle Areenassa. Kolmisen vuotta sitten se esitettiin Season-festivaalilla ja kirjoitin:

“Raoul Peckin erinomaisessa dokumenttielokuvassa I Am Not Your Negro tutustutaan kirjailija James Baldwinin (1924–1987) ajatteluun koskien rasismia ja mustien oikeuksia Yhdysvalloissa. Keskeisinä henkilöinä elokuvassa ovat Martin Luther King Jr, Medgar Evers ja Malcolm X, mutta elokuva linkittyy myös nykypäivän aktivismiin. Baldwin oli avoimesti homoseksuaali (mitä ei sinänsä käsitellä elokuvassa), hänen tuotantoonsa kuuluu mm. vuonna 1956 julkaistu miesten välisiä suhteita kuvannut Giovanni's Room.”

Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarjassa mustien kokemuksia käsittelevät Sonya Lindforsin ja Aino Sunin Shake sekä Maryan Abdulkarimin ja Tine Alavin Unelmaduuni.

Susani Mahaduran ohjaamassa dokumenttielokuvassa Kelet, nimihenkilö, parikymppinen transnainen kertoo elämästään ja unelmistaan. Vahva suositus! Löytyy myös kuvailutulkattuna.

Criterion Channelilla


Criterion on arvostettu uusien ja klassikkoelokuvien julkaisija, joka hiljan avasi maksutta katsottavaksi runsaasti mustien ohjaajien elokuvia.

Cheryl Dunyelta on neljä elokuvaa katsottavissa. The Watermelon Woman (1996) on lesboelokuvan EHDOTON klassikko, jota suosittelen lämpimästi. (Kirjoitin siitä gradussani eli olen sen aika monta kertaa ehtinyt nähdä! Toimii joka kerta.)

Julie Dashin Daughters of the Dust (1991) oli ensimmäinen teatterilevityksen saanut elokuva mustalta naisohjaajalta Yhdysvalloissa. Tämän restaurointi pyörähti Orionissa muutama vuosi sitten.

Portrait of Jason (1967), valkoisen naisohjaaja Shirley Clarken dokumenttielokuvaklassikko Jason Hollidaysta, mustasta homomiehestä ja mainiosta tarinankertojasta.

Paljon muutakin näyttäisi löytyvän tuolta, mm. Pioneers of African American Cinema

Netflixissä


19. kesäkuuta Netflixiin tulee uusi dokumenttielokuva Disclosure: Transsukupuolisuus valkokankaalla. Elokuvassa amerikkalaiset transnäyttelijät, -elokuvantekijät ja -aktivistit puhuvat transrepresentaatioista (lähinnä) amerikkalaisessa elokuvissa ja tv-tuotannoissa. Elokuvan on ohjannut Sam Feder ja elokuvan tekijäjoukossa oli mukana monia muitakin transsukupuolisia ammattilaisia.

Minulla oli mahdollisuus nähdä tämä ennakkoon ja se teki suuren vaikutuksen. Transsukupuolisuutta katsotaan myös rodun kautta ja haastateltavina on useita mustia elokuvantekijöitä, mm. Laverne Cox, Yance Ford, Sandra Caldwell ja Mj Rodriguez. Cox on toiminut elokuvassa myös executive-tuottajana.

Yance Fordista puheen ollen, hänen ohjaamansa Strong Island (Veljeni William) on sekin Netflixissä. Dokumenttielokuvassa Ford kertoo oman perheensä tarinan, joka limittyy oikeuslaitoksen rakenteelliseen rasismiin. Valkoinen mies tappoi Fordin veljen, mutta ei saanut tuomiota valkoiselta jurylta. Vahvasti elokuvallinen dokumentti on yhtä aikaa analyyttinen ja koskettava.

Mustan elokuvan ja queer-elokuvan moderni klassikko Moonlight (ohj. Barry Jenkins) löytyy myös, sekä mm. Atlantiques (ohj. Mati Diop), Dear White People (ohj. Justin Simien) ja 13th (ohj. Ava DuVernay).

Muita



Dee Reesin läpimurtoelokuva, nuoren mustan lesbon tarina Pariah (2011), on vuokrattavissa ainakin Apple TV:ssä. HBO Nordicilta löytyy Reesin ohjaama Bessie, elämäkertaelokuva biseksuaalista blues-laulajasta Bessie Smithistä. Pääosassa nähdään Queen Latifah. Toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan sijoittuva Mudbound (2017) on Netflixissä.

Barry Jenkinsin viimeisin pitkä elokuva, James Baldwinin romaaniin perustuva If Beale Street Could Talk on streamattavissa Viaplaylla, samoin Jordan Peelen huikean vaikutuksen tehnyt kauhuelokuva Get Out. Viaplaylta voi vuokrata myös Ava DuVernayn vaikuttavan historiallisen elokuvan Selma, joka kertoo Martin Luther King Jr:n johtamasta kansalaisoikeuskampanjasta Alabamassa.

Wanuri Kahiun ohjaama kenialainen lesboelokuva Rafiki (2018) käväisi Suomessa festivaaleilla, mutta on nyt jo hankalammin saatavilla (ellei halua käyttää sitä A:lla alkavaa megafirmaa).

Joitain mustan ja queer-elokuvan klassikkoja mainitakseni, BFI on näköjään julkaisemassa dvd:llä Marlon Riggsin dokumenttielokuvan Tongues Untied vuodelta 1989.

Isaac Julienilta tuli samana vuonna upea, kokeellinen Looking for Langston (1989) ja pari vuotta myöhemmin Young Soul Rebels (1991). Molemmat on julkaistu dvd:llä, mutta voi vaatia hieman kaivelemista näiden löytäminen.

Samaan New Queer Cinema -aikakauteen osui valkoinen ohjaaja Jennie Livingston elokuvallaan Paris Is Burning (1990), joka kuvaa New Yorkin ball-kulttuuria. Dokumenttielokuva on tipahtanut Netflixin tarjonnasta. Nelisen vuotta sitten ruotsalaisohjaaja Sara Jordenö palasi elokuvan maisemiin elokuvalla Kiki. Sittemmin ball-kulttuuri – ja monet mustat transnäyttelijät ja -tekijät –  ovat päässeet esille Netflixin Pose-sarjassa. 

Martin Luther King Jr:n kanssa työskennelleestä Bayard Rustinista on olemassa ansiokas dokumenttielokuva Brother Outsider (2003, ohj. Bennett Singer & Nancy Kates), mutta senkin löytäminen voi olla hankalaa.

Seuraa ja tue


Lopuksi vinkkaan parista amerikkalaisesta verkkomediasta, jotka seuraavat mustien representaatiota sekä mustia tekijöitä elokuva- ja sarjamaailmassa: Shadow & Act sekä Blackfilm

Suomenkielinen ruskeiden oma media on Ruskeat Tytöt. Yhdistyksellä on monenlaista toimintaa. Feminististä, antirasistista toimintaa Suomessa edistää myös mm. Fem-R (liity jäseneksi).

***

PS. Mustia elokuvantekijöitä on paljon! Tässä olen yrittänyt keskittyä toisaalta queer-elokuvaan ja toisaalta tuoreisiin, helposti saatavilla oleviin elokuviin. Koitan jatkossa aktivoitua blogin kanssa ja laittaa ainakin Facebook-sivulle vinkkejä kiinnostavista elokuvista, kun niitä tulee vastaan.