maanantai 2. huhtikuuta 2018

Festariviikko: Loikka & Season

Tällä huhtikuun ensimmäisellä viikolla on Helsingissä luvassa tanssielokuvafestivaali Loikka ja R&A:n pikkusisar Season Film Festival.

Loikasta tärpiksi valitsen Worlds Around Us -näytöksen, joka tarjoaa yhteiskunnallista näkökulmaa tanssielokuvaan. Mukana on sukupuolirooleilla leikittelyä, puheenvuoro aborttioikeuden puolesta sekä polyamorian pohdiskelua. La 7.4. klo 17 Andorrassa.

Seasonin tärpeissä on kolme menneisiin vuosikymmeniin paneutuvaa elokuvaa.


Jonathan Daytonin ja Valerie Farisin (Little Miss Sunshine) draama Battle of the Sexes on viihdyttävä, tositapahtumiin perustuva tennis- ja lesboelokuva. Kontekstina on Billie Jean Kingin (Emma Stone) ja Bobby Riggsin (Steve Carell) kuuluisa "mies vs. nainen" -tennisottelu vuodelta 1973, mutta tarina pyörii myös vahvasti Kingin heräävän homoseksuaalisuuden ympärillä. Söpöä kampaajaheilaa esittää Andrea Riseborough.

Angela Robinson (D.E.B.S.) tarttui Wonder Woman -supersankarihahmon syntytarinaan elokuvassaan Professor Marston and the Wonder Women. Pääosissa ovat hahmon luonut psykologi (Luke Evans), hänen vaimonsa (Rebecca Hall) sekä heidän rakastajansa (Bella Heathcote). Katalogiteksti lupailee "polyamoriaa, sadomasokismia ja feminismiä".

Todd Haynesin (Carol, Kaukana taivaasta) Wonderstruck saapuu Suomeen vajaa vuosi Cannesin ensi-iltansa jälkeen. Luvassa vaikuttaisi olevan paljon haynesilaisia elementtejä: epookkia (elokuva sijoittuu 1920- ja 1970-luvuille), painotusta visuaalisuuteen (väri- ja mustavalkokuvaus vaihtelevat) sekä kohotettua tunnetta.

Näillä näkymin vaikuttaa siltä, että mikään näistä kolmesta ei ole tulossa teatterilevitykseen Suomessa, joten Seasonin näytökset ovat hyvä mahdollisuus nähdä ne valkokankaalla.