tiistai 17. huhtikuuta 2018

Orionin kesä 2018

Elokuvateatteri Orionissa viedään näillä näkymin viimeisiä arkistoelokuvien kausia. Jos ja kun Keskustakirjasto joulukuussa avautuu, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti siirtää ohjelmistonsa sen elokuvateatteriin. Tai näin on suunniteltu – viimeisimmän tiedon mukaan vuokrasopimusta ei ole saatu vielä aikaan. Orionin kohtalolla on spekuloitu, Yle kirjoitti hiljan jutun aiheesta.

Nyt siis kuitenkin ehtii vielä nauttia arkistofilmien tenhosta Eerikinkadulla. Hiljattain julkaistu kesäkausi starttaa vappupäivänä 1.5., alla queer-tärpit sekalaisessa järjestyksessä.


Mulholland Drive (2001)
David Lynch -retro tarjoaa heinäkuun alussa mahdollisuuden nähdä väkevä, selittämätön Hollywood-kuvaus. Paste Magazinen artikkeli viime vuodelta pohtii queeria Lynchin tuotannossa.

God's Own Country (2017)
Jos missasit tämän Francis Leen ohjaaman upean brittidraaman talvella teatterilevityksessä, kesällä on mahdollisuus paikata neljässä näytöksessä. Täältä voi lukea elokuvasta R&A:lle kirjoittamani esittelytekstin.

Aika lähteä (2005)
Ranskalaisen queer-elokuvan keskeinen ohjaajanimi on François Ozon, jolta nähdään kuolemansairaasta, nuoresta homomiehestä (Melvil Poupaud) kertova draama. Muistan pitäneeni tästä ihan valtavasti sen ensi-iltakierroksella. Näytökset elokuussa.

Carol (2015)
Patricia Highsmithin teosten filmatisointeja esittelevässä sarjassa on jälleen nähtävillä Todd Haynesin ohjaama viileä lesboepookki, näytökset elokuussa. Sarjassa on mukana myös Liliana Cavanin ja Anthony Minghellan ohjaamat Ripley-elokuvat.


Persona (1966)
Ingmar Bergman tutki kahden naisen välistä suhdetta kiehtovasti Fåröllä kuvatussa klassikossa. "Kahden ihmisen läheisyys käy niin tuntuvaksi, että heidän persoonallisuutensa alkavat hajota ja saada toistensa piirteitä." Näytökset kesäkuussa.

Betoniyö (2013)
Pirjo Honkasalon viimeisin ohjaus on hieno ja melko queer kasvutarina. Mustavalkoinen Helsinki näyttää aivan ihmeelliseltä. Ainoa näytös jo 2.5.

Hyvää ruokahalua!
Mainiolla nimellä varustetun sarjan teemana on kannibalismi. Täältä kannattaa tsekata piilotellun lesbiaanisen halun Paistetut vihreät tomaatit, Claire Denis'n vampyyrit elokuvassa Trouble Every Day ja Julia Ducournaun feministinen, lihallinen kasvutarina Raw.