keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Kesän teatteriensi-iltoja: L'Amant double, Whitney ja muutama muu

Aiemmin jo kirjoitin kesän merkkitapauksesta, suomalaisen queer-elokuva A Moment in the Reedsin kotimaisesta teatteriensi-illasta, joka on siis 29.6. Alla on muutama muu queer-näkökulmasta kiinnostava tapaus kesän ensi-iltakalenterista.

Kesäkino Engelissä herkullista suttua ja Grace Jones


Kesäkino Engel on Kino Engelin ulkoilmateatteri Senaatintorin laidalla Cafe Engelin sisäpihalla. Näytökset alkavat myöhään auringonlaskun jälkeen. Cinema Mondo tuo Kesäkinoon muutaman kiinnostavan nimikkeen erikoisesityksiin.


Queer-teemoja kiehtovasti elokuvissaan käsitelleen François Ozonin L'Amant double (suom. 'tuplarakastaja') aloittaa 29.6. Kyseessä on itsetietoisen sleazy eroottinen jännäri, jossa hieman hukassa oleva Chloé ei osaa valita kaksoisveljesten välillä. Ozon uusiokäyttää trillerikliseitä kekseliäästi ja sekoittaa pakkaan myös upeaa pervoilua. Vahva suositus hikisiin kesäiltoihin.

Kolme näytöstä on buukattu konserttielokuvaa ja seurantadokkaria yhdistelevälle Grace Jones: Bloodlight and Bamille (ohj. Sophie Fiennes). Näin elokuvan Season Film Festivalilla ja voin suositella lämpimästi kaikille, jotka kaipaavat voimauttaumista. Jonesin itsevarmuus ja säkenöivä upeus tarttuu, ja erityisesti nuo keikkaosuudet toimivat hurjan hyvin isolta kankaalta.

Whitney, Ocean's 8


Laajempaa levitystä saa toinen muusikkokuva, Kevin Macdonaldin ohjaama Whitney, joka sai huomiota toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla. Whitney Houstonin uraa ja elämää kuvaava elokuva käsittelee myös Houstonin läheisten kertomuksia hänen nuorena kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tässä Screen Dailyn haastattelussa ohjaaja Macdonald kertoo, miksi elokuva ei käsittele Houstonin suhdetta Robyn Crawfordiin (joka ei lopulta suostunut haastateltavaksi). En ole elokuvaa nähnyt vielä, mutta teaseri näyttää vakuuttavalta. Ensi-ilta on 13.7.


Elokuvakesän isompiin ensi-iltoihin kuuluu Ocean's 8 (ohj. Gary Ross), joka on Ocean's-elokuvasarjan naispääosilla toteutettu versiointi. (Steven Soderberghin hittielokuva vuodelta 2001 oli uusinta vuonna 1960 ilmestyneestä elokuvasta.) Komediallisen rikostarinan rooleissa nähdään mm. Sandra Bullock, Mindy Kaling, Sarah Paulson ja Rihanna.


En yleensä halua lukea kauheasti ennakkoon elokuvista, jotka tiedän näkeväni, joten en nyt osaa arvioida kuinka paljon on luvassa lesbistä sisältöä. Palaan asiaan katsottuani elokuvan, mutta sitä odotellessa voi vaikka tsekata Vulturen artikkelin "Which Ocean's 8 Member Has the Most Powerful Lesbian Energy?"

Vielä ehtii


Helsingissä Finnkinolla pyörii yhä myös ihana Call Me by Your Name (näytöksiä myös Rivierassa), mainio teiniraina Minä, Simon sekä pliisu mutta pätevästi kerrottu Tottelemattomuus. Huikean hienosta ranskalaisdraamasta BPM (beats per minute) on jäljellä ainakin yksi näytös Pride-viikolla ke 27.6.