torstai 10. marraskuuta 2016

Vinokino Helsingissä 16.–21.11.

Ensi viikolla käynnistyy Helsingissä Vinokino, jota vietetään 25. kertaa tänä vuonna – tosin tänne pääkaupunkiseudulle turkulainen festari rantautui vasta vuonna 2001. Juhlavuosi näkyy mm. lyhytelokuvakoosteessa, jossa on elokuvia festivaalin eri vuosilta.


Lisäksi mukana on kaksi klassikkoa, jotka kuuluvat myös omiin suosikkeihini queer-elokuvan historiasta: Rainer Werner Fassbinderin upea rikoksen ja himon fantasia, Jean Genet -filmatisointi Querelle (1982, kuva yllä), sekä Jamie Babbitin herkullinen, karkkiväreissä kylpevä teinilesbokomedia But I'm a Cheerleader (1999), joka tietääkseni on nähty Suomessa valkokankaalla vain kerran Nainen vai Artisokka -festivaalilla. Festivaali ei ilmoita elokuvien esitysformaatteja enkä saanut vastausta tiedusteluuni – epäilen, että kyseessä on molempien elokuvien kohdalla dvd/bluray-esitykset.

Uusista elokuvista olen nähnyt aiemmin kaksi. Brasilialainen teiniromanssi The Way He Looks (ohj. Daniel Ribeiro) oli minusta todella kliseinen ja pökkelö, mutta onnistui voittamaan Berlinalen elokuvajuhlilla queer-elokuvien Teddy-palkinnon. Sopinee höttöisten elokuvien ystäville.

Season Film Festivalilla keväällä esitetty, vetävä Tangerine (ohj. Sean Baker) sen sijaan ansaitsee lisäesityksiä. Kirjoitin elokuvasta Seasonin katalogiin.

Ja näitä elokuvia odotan eniten:


Ingrid Jungermannin Women Who Kill (kuva alla) on palkittu jo Tribecassa sekä usealla queer-elokuvafestivaalilla. Euroopassa se avasi tärkeillä Lontoon festivaaleilla vasta äskettäin lokakuussa, eli Vinokino ehti napata elokuvan ilahduttavan tuoreeltaan.


Lorenzo Vigasin From Afar (Desde allá) Venezuelasta voitti viime vuonna Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon ja festivaalilista on muutenkin vaikuttava: Toronto, San Sebastian, Lontoo... Kyseessä on edellä mainitun tapaan esikoiselokuva.

But I'm a Cheerleader -ohjaaja Babbitilta on ohjelmistossa myös uusi Addicted to Fresno, jonka näyttelijöistä löytyy joitakin erittäin hauskoja ihmisiä, mm. Natasha Lyonne, Aubrey Plaza, Ron Livingston ja Kumail Nanjiani. Paljon myös tv:n puolella työskentelevälle Babbitille kyseessä on viides pitkä elokuva, Suomessa on nähty ainakin Itty Bitty Titty Committee (2007) aikaisemmin.

Ja bileet!


Lauantaina 19.11. mahtavat Peijakas!-tyypit vetävät festariklubia Dubrovnikin puolella. Sinne!