maanantai 29. helmikuuta 2016

Tampereen elokuvajuhlat 9.–13.3.2016

Välillä on hyvä poistua pääkaupunkiseudulta, erityisesti maaliskuussa ja Tampereelle. Kyseessä lienee Suomen pitkäaikaisin festivaali. Tunnelma ja ohjelmisto lyhyt- ja dokumenttielokuvaan keskittyvillä filkkareilla on ollut aina kohdallaan.

Tämän vuoden festivaaleilta nostan esiin amerikkalaisen ohjelmiston. Erittäin kiinnostavalta vaikuttaa Penelope Spheerisin lyhytelokuvien kooste osana Academy Film Archive -kokonaisuutta. Spheeris (s. 1945) on tunnettu komediaohjaajana ja festarit esittää myös hänen menestyksekkäimmän elokuvansa Wayne's World (1992). Pääosin 60–70-luvuilla valmistuneissa lyhyelokuvissa on todella jännittävältä kuuloistavia, kokeellisia elokuvia, jotka kuvausten perusteella käsittelevät mm. sukupuolen moninaisuutta, sukupuolirooleja ja homoseksuaalisuutta.

Bath, ohj. Penelope Spheeris

Retrospektiivin saa myös feministinen elokuvantekijä Jennifer Reeder, jolta nähdään kaksi näytöskokonaisuutta. Monissa hänen elokuvissaan ovat pääosissa tytöt ja huumorilla sekä musiikilla vaikuttaisi olevan keskeinen osa: "EVERY GRRRL-SHAPED BREATH IS A BATTLE CRY."

 Crystal Lake, ohj. Jennifer Reeder

Lisäksi Filkkarit reagoi Black Lives Matter -liikehdintään ja kutsui taiteilija-aktivistit Sha Cagen ja E.G. Baileyn kuratoimaan monipuolisen erikoissarjan America Now! Rodullistettujen elokuvantekijöiden asemaa Suomessa pohditaan taasen WIFT Finlandin paneelikeskustelussa perjantaina 11.3.


Black Code/Code Noir, ohj. Louis Henderson