keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Isompi loiskahdus: katsaus kevään teatterielokuviin

Ajattelin kirjoittaa hieman Luca Guadagninon uutuuselokuvasta  A Bigger Splash, jonka näin toissaviikolla tulevan elokuvateatteri Rivieran Sneak peak -tapahtumassa. Laitanpa samalla jotain ajatuksia lähiaikojen kaupallisen levityksen tarjonnasta ylipäänsä, eli maratonblogaus taas luvassa.


A Bigger Splash tulee siis ensi-iltaan tämän viikon perjantaina. Pidin kovasti Guadagninon edellisestä Io sono l'amoresta (2009), jota Suomessa levitettiin banaalilla nimellä Rakkautta italialaisittain. Tämän uusimman elokuvan nimi on sama kuin homoseksuaalista taiteilija David Hockneysta 1970-luvulla tehdyllä elokuvalla. Hockney tunnetaan mm. uima-allasmaalauksistaan, ja uima-allas on keskeinen tapahtumapaikka tässä uudessakin elokuvassa.


Pidin elokuvasta kovasti, siinä on juuri sellaista aurinkoista ja samalla kirpeää meininkiä, jota traileri lupaa. Production design ja puvustus ovat huikean hienosti toteutettu. A Bigger Splash ei ole homoelokuva, mutta onko se queer-elokuva? Tarina kertoo boweymaisesta rock-tähdestä Mariannesta (Tilda Swinton) ja tämän miesystävästä Paulista (Matthias Schoenaerts), jotka vain haluaisivat ottaa iisisti italialaisella pikkusaarella. Paikalle kuitenkin pyyhältää Mariannen exä, hyperaktiivinen Harry (erinomainen Ralph Fiennes) viekoittelevan tyttärensä Penelopen (Dakota Johnson) kanssa. So far, so straight. Kuumottavan auringon alla seksuaalienergiat leiskuvat. Harry mitä ilmeisimmin on biseksuaali, mutta mitään suoranaisen homoeroottista en lupaa. Mutta ehkä jotain mitä voisin kutsua vaikka "queer sensibilityksi".

Tässä haastattelussa Guadagnino kertoo mm. elokuvansa yhteydestä David Hockneyn taiteeseen, siitä, kuinka Xavier Dolan tekee liikaa elokuvia, ja yleisesti nykyelokuvan tilasta. A Bigger Splashin näytöksiä on luvassa Finnkinolla, Kino Sherylissä ja Korjaamo Kinolla.

Mitäs muuta meillä on tarjolla? Kevään isoimmat queer-elokuvatapaukset ovat tietysti Tanskalainen tyttö ja Carol, joista jo kirjoitinkin. Carol oli hieno (vaikka en ihan ollut vakuuttunut Blanchettin ja Maran välisestä kemiasta). Muuta ei sitten vähään aikaan taidakaan olla tarjolla queer-osastolla.


Naisten ohjaamia elokuvia on luvassa jonkin verran kevään aikana. Toissa viikolla ensi-iltansa sai Tiina Lymin esikoisohjaus Äkkilähtö (kuva yllä). Elokuva on itselläni näkemättä, mutta trailerin perusteella vaikuttaa perus hetsku-romkomilta. Se on ainoa naisen ohjaama elokuva tämän kevään kymmenestä kotimaisesta ensi-illasta. Syksyllä on tulossa Oscar-ehdokas Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu, Saara Cantellin noitavaino-epookki Tulen morsian ja Alli Haapasalon esikoispitkä Syysprinssi.


Eniten odotan keväältä ehkäpä Deniz Gamze Ergüvenin Mustangia (kuva yllä). Cannesissa ensi-iltansa saanut turkkilaisdraama on päässyt mm. Lux- ja Oscar-palkintoehdokkaaksi. Siskosten vapaudenkaipuusta kertova elokuva tulee teattereihin 1.4., sitä ennen se esitetään Season-festivaalilla.

Tässä laiskasti listauksena muut naisohjaajien elokuvat tältä keväältä ensi-iltapäivämäärän mukaisessa järjestyksessä (muutokset mahdollisia):

18.3. Kung Fu Panda 3 (ohj. Jennifer Yuh Nelson & Alessandro Carloni)
8.4. Kirsikkapuiden alla (An, ohj. Naomi Kawase), Suffragette (ohj. Sarah Gavron, kuva alla)
15.4. The Dressmaker (ohj. Jocelyn Moorehouse) 
6.5. Huuma (Mon roi, ohj. Maïwenn)
13.5. Hurmaava petturi (My Kind of Traitor, ohj. Susanna White)