maanantai 22. helmikuuta 2016

Helsinki Cine Aasia 3.–6.3.

Ensi viikolla alkaa Helsinki Cine Aasia -festivaali. Ilahduin kovasti huomattuani, että ohjelmistossa on July Jungin hieno A Girl at My Door (Dohee-ya, 2014). Eteläkorealainen elokuva sai ensi-iltansa Cannesin tasokkaassa Un Certain Regard -sivusarjassa ja esitetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Se oli yksi viime vuoden suosikeistani.


A Girl at My Door kertoo nuoresta naispoliisista Lee Young-namista, joka saapuu hiljaiseen rannikkokylään. Young-nam on joutunut jättämään aiemman postinsa Soulissa, kun hänen esimiehilleen selvisi, että hän on suhteessa naisen kanssa. Apua uudelta tulokkaalta hakee perheensä pahoinpitelemä teinityttö Sun Do-hee. Young-nam päättää luottaa arvaamattomasti käyttäytyvään tyttöön. Ulkopuolisena hän on valmis kohtaamaan kyläyhteisön vihan nähdäkseen oikeuden tapahtuvan.

Elokuvan tyylilaji on ajoittain lähellä trilleriä. Keskeiset roolit on erinomaisesti castattu, erityisesti teinityttöä esittävä Kim Sae-ron on hurja. Pääosassa nähdään mm. Wachowskien sisarusten Cloud Atlaksesta ja Sense8:sta tuttu Bae Doo-na, joka on myös vakuuttava roolissaan painavaa taakkaa kantavana naisena.

Muita elokuvia en olekaan ennakkoon päässyt näkemään ohjelmistosta. Kiinnostavalta kuulostavia  tämän blogin painotusten kannalta ovat ainakin:

How to Win at Checkers (Every Time)
ohj. Josh Kim, Thaimaa/Indonesia/USA, 2015
Katalogista: "Kim teki aiemmin dokumentin thaimaalaisista transsukupuolisista armeijan kutsunnoissa ja ammentaa nyt dokumenttinsa aineksista fiktiiviseen esikoispitkäänsä."

Three Stories of Love
ohj. Ryosuke Hashiguchi, Japani, 2015
Katalogist: "Homoseksuaali eliittilakimies Satoshi kokee rakkauden saavuttamattomana. [...] Ryosuke Hashiguchi on elokuvissaan kuvannut aina hienovaraisesti rakkauden ja seksuaalisuuden teemoja ja saa melko tuntemattomista näyttelijöistään irti hienot suoritukset."

Naisohjaajien teoksia ohjelmistossa ovat Jungin elokuvan lisäksi The Actor ja The Island Funeral.

Tapahtuma Facebookissa