tiistai 20. lokakuuta 2015

Vinokino Turussa ja Helsingissä loka-marraskuussa

Kolmatta vuosikymmentään käyvä Vinokino-elokuvafestivaali käynnistyy tällä viikolla 23.10. Turussa ja saapuu parin viikon päästä 6.11. Helsinkiin. Lisäksi näytöksiä järjestetään Oulussa ja Tampereella. Kyseessä on Turun seudun Setan järjestämä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin keskittyvä festivaali. Olin itse mukana festivaalin ohjelmistoryhmässä vuoteen 2009, jonka jälkeen olen seurannut festivaalia yleisön joukosta.

Elokuvia on tänä vuonna 14 pitkää ja 4 lyhytelokuvakoostetta.  Alla suositukseni tuosta joukosta.


Desiree Akhavan, Appropriate Behavior
Sundancen festivaalilla 2014 debytoinut elokuva on jostain kumman syystä jäänyt tähän asti huomiotta kotimaisilla festivaaleilla. Onneksi Vinokino tuo sen vihdoin tännekin. Ohjaaja-käsikirjoittaja Akhavan esittää pääosaa, persialais-amerikkalaista, biseksuaalia Shiriniä, jonka eroprosessia elokuvassa seurataan. Pari- ja seksisuhteiden lisäksi Shirin pohtii kaapista ulostuloa konservatiivisille vanhemmilleen.

Nuoresta, trendikkäästä newyorkilaisnaisesta kertova elokuva vertautuu helposti tv-sarjoihin Girls ja Broad City, mieleen tulee myös mainio elokuva Obvious Child, jossa niin ikään käsiteltiin vakavia aiheita komediallisessa kehyksessä. Appropriate Behaviorissa itsetietoinen hipsterikulttuurin satirisointi tuntui välillä liian helpolta vitsiltä, mutta kokonaisuutena elokuva viihdytti.

Keskeisten queer-elokuvafestivaalien lisäksi elokuvaa on esitetty mm. Lontoon ja Tukholman elokuvajuhlilla. Katso traileri.


Ester Martin Bergsmark, Nånting måste gå sönder
Toinen suositukseni on jo nähty Suomessakin (Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla), mutta ansaitsee kyllä lisäesityksiä. Elokuva perustuu Eli Levénin kirjaan; ohjaaja Bergsmark teki Levénin kanssa yhteistyötä jo edellisessä semidokumentaarisessa elokuvassaan Pojktanten.

Parikymppisten tukholmalaisnuorten orasteleva rakkaustarina on erinomaisesti roolitettu. Sebastianin/Ellien roolissa nähtävä Saga Becker voittikin naispääosa-Guldbaggen keväällä. Karismaattinen Iggy Malmborg kanavoi James Deania ja kaikkia muitakin saavuttamattomia teini-idoleita vakuttavasti. Elokuva on visuaalisesti viileän tyylikäs kuin fan – katso vaikka traileri.


Blair Dorosh-Walther, Out in the Night
Dokumenttivalikoimasta nostan esiin yhdysvaltalaiselokuvan Out in the Night, jota en tosin ole vielä nähnyt. Aihe kuitenkin on kiinnostava ja ajankohtainen, kun amerikkalaisen poliisilaitoksen ja oikeusjärjestelmän rasismi on ollut otsikoissa viime aikoina. Elokuva kertoo mustista lesboista, jotka joutuivat syytteen alle puolustettuaan itseään kadulla seuraillutta ahdistelijaa vastaan.

Suomessakin kaipaamme keskustelua ja ymmärrystä rodun, luokan, sukupuolen ja seksuaali-identiteetin intersektioista, joten on hyvä että näitä aiheita pidetään esillä myös festivaaleilla. Daily Beastin artikkelissa on lisätietoa tapauksesta ja elokuvasta.

Ei vain elokuvia: Peijakas!-bileet Dubrovnikissa
Ilahduttavan pitkään pinnalla pysynyt queer-feministinen klubi Peijakas! juhlii lauantaina 7.11. Vinokinoa Dubrovnikissa. Illan esiintyjänä nähdään syksyn aikana kovassa nosteessa ollut Draama-Helmi, eli hyvät bileet ovat tiedossa. Katso Draama-Helmin Kukkuu-video. Tapahtuma Facebookissa.