sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Kotimaisen studiokauden naistekijät Orionissa marraskuussa

Lauantaina 7.11. elokuvateatteri Orionissa järjestetään yksi KAVIn merkkitapahtumista syyskaudella. Nainen on valttia? -seminaarissa keskitytään naisiin kameran takana, sekä studiokauden elokuvassa että nykyään. Seminaari alkaa tutkijoiden esityksillä ja iltapäivällä mukaan keskusteluun liittyvät nykytekijät paneelikeskustelussa.


Seminaariin liittyy myös esityssarja, jossa nähdään torstaina 5.11. Nainen on valttia, näyttelijä Ansa Ikosen ainoaksi jäänyt ohjaustyö vuodelta 1944. Seuraavalla viikolla on luvassa vielä varhaisempi naisohjaajan elokuva Onnenpotku vuodelta 1936, ohjaana Glory Leppänen, jolle teos jäi niin ikään ainoaksi ohjaustyöksi. Molemmat elokuvat ovat tyylilajiltaan komedioita.

Lisäksi sarjassa nostetaan esille myös naiskäsikirjoittajia. Erityisen kiinnostava on aikansa kansainvälinen menestys Valkoinen peura (1952, ohj. Erik Blomberg), jonka käsikirjoituksessa oli mukana elokuvan päätähti Mirjami Kuosmanen. Lappiin sijoittuvan elokuvan esittelyssä kerrotaan: "Kantavaksi ideaksi kiteytyi naisen muuttuminen peuraksi: noituus, joka puhkeaa määrätyissä olosuhteissa ja aluksi vasten naisen tahtoa, kunnes hän vähitellen ryhtyy käyttämään taikavoimaansa tietoisesti ja tuhoavasti." Varsin kiehtovalta kuulostaa. Näytökset 11.11. ja 18.11.