sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Espoo Ciné jo toukokuussa

Lähes kolmikymppinen Espoo Ciné yllätti viime vuonna ilmoituksella, että festivaali siirtyy kulttuuririennoiltaan kiireiseltä loppukesältä toukokuulle. Näytökset starttaavat vapun jälkeen perjantaina 5.5. Jo viime vuoden festareille odotellulla länsimetrolla ei vieläkään ajella Tapiolaan, mutta ilmaisbussi kuskaa helsinkiläiset kylille.

Monille queer-leffan ystäville Ciné tuli tutuksi Pink Zone -sarjan myötä, joka sitten vaihtui Pink-tägiksi, kun ohjelmiston lajittelu festivaalilla hieman muuttui. Tänä vuonna queer-teemat ovat merkittyjä HLBTIQ-tunnisteella ja niitä on seitsemän.


Kolmesta jo näkemästäni elokuvasta katsottavin on irlantilaisdraama A Date for Mad Mary (kuva yllä), arkinen kertomus vankilasta vapautuvasta nuoresta naisesta, joka yrittää löytää uudelleen yhteyden entiseen parhaaseen kaveriinsa ja samalla ihastuu yllättäen toiseen naiseen.

Saksalaisdraama Paths oli Berlinalessa saksalaisen elokuvan sarjassa. Sekin on hyvin arkinen, liiallisuuksiin asti. Hahmot eivät ole kovin karismaattisia ja elokuva olisi kipeästi kaivannut jonkinlaisen draamallisen käänteen.

Espanjalaissekoilu Skins jakoi vahvasti mielipiteitä Berlinalessa. Osa tykästyi kovastikin pastellinsävyiseen, hyvin överiin visuaalisuuteen. Hätkähdyttävyyttä etsiville se voi toimia. Minulle elokuvan maailmankuva ja näkökulma, jolla eri tavoin "epämuodostuneita" ihmisiä elokuvassa esiteltiin, tuntui vastenmieliseltä.

Muista elokuvista kiinnostavimmalta vaikuttaa islantilainen esikoisohjaus Heartstone, jota on esitetty mm. Venetsian ja Toronton festivaaleilla. Kasvutarina kuvaa kahta teinipoikaa, joista toinen joutuu kokemaan homofobiaakin pikkukylillä kasvaessa. The Hollywood Reporterin ja Varietyn arvioissa kehutaan mm. tunnelmallisuutta, ja todetaan, että homopojan tarina jää lopulta hieman toisen hahmon varjoon.