keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Vuoden 2017 Teddy-palkinnot

Viime viikon perjantaina Berliinissä jaettiin merkittävimmät queer-elokuvan tunnustukset, Teddy-palkinnot. Kirjoitin palkinnosta alkukuusta blogitekstin. Sain tosiaan kunnian olla jäsenenä palkinnot jakavassa juryssa, joka koostuu perinteisesti (queer-)elokuvafestivaalien ohjelmistosuunnittelijoista.

Jury-työskentely ja kuuden muun jäsenen tapaaminen oli erittäin palkitsevaa: kuulimme muun muassa siitä, millaista on järjestää queer-festivaalia Ugandassa ja Pakistanissa. Kaikki olivat aktiivisia kansainvälisten festivaalien kävijöitä ja hyvin verkostuneita jo entuudestaan. Ryhmähenki oli erinomainen.


Näimme seitsemän päivän aikana 23 pitkää elokuvaa (joista seitsemän oli dokumentteja) ja viisi lyhytelokuvaa. Ja ilokseni voin sanoa, että neljän palkittavan elokuvan valitseminen oli ilahduttavan helppoa.

Lyhytelokuvapalkinnon sai ruotsalainen Lia Hietala elokuvastaan Min homosyster, joka on viehättävä kuvaus 10-vuotiaasta Cleosta, hänen isosiskostaan ja isosiskon tyttöystävästä.

Dokumenttikategoriassa voittajaksi valitsimme intiimin taiwanilaisen perhekuvauksen Small Talk, jossa ohjaaja Hui-chen Huang paneutuu lesbona elävän äitinsä menneisyyteen. Saimme lisäksi asettaa kaksi muuta elokuvaa ns. shortlistille; ne olivat meksikolaisesta laulajatähdestä kertova Chavela sekä Oscar-ehdokkuudenkin saanut I Am Not Your Negro, joka nostaa esiin kirjailija James Baldwinin sekä Yhdysvaltain mustien ihmisoikeustaistelun. Näiden lisäksi omiin suosikkeihini kuului Yance Fordin Strong Island, jossa ohjaaja kertoo perheensä tarinan kautta mustien amerikkalaisten kohtaamasta rasismista ja väkivallasta.

Pitkänä fiktioelokuvana palkitsimme Sebastián Lelion ohjaaman draaman Una mujer fantástica (traileri, ilman tekstitystä), joka sai myös Berlinalen kilpasarjassa parhaan käsikirjoituksen palkinnon (Sebastián Lelio ja Gonzalo Maza). Pääosassa nähtävä Daniela Vega on säkenöivä: lähes koko elokuvan keston valkokankaalla nähtävä Vega esittää Marinaa, transnaista joka joutuu kohtaamaan rakenteellista väkivaltaa ja syrjintää miesystävänsä äkillisen kuoleman jälkeen. (Pääsin Vegan kanssa myös kaverikuvaan palkintojenjaon jälkeen!)

Jury-palkinto (eli ns. kakkospalkinto) meni niin ikään transnaisen tarinalle, japanilaisohjaaja Naoko Ogigamin sympaattiselle elokuvalle Close-Knit. Shortlistalla otimme myös Panorama-sarjan avajaiselokuvana nähdyn eteläafrikkalaisdraaman The Wound sekä "brittien Brokeback Mountainin", lammaspaimendraaman God's Own Country. Männer-homolehden lukijoista koostunut raati palkitsi brittielokuvan omalla palkinnollaan. Lisäksi Teddy-organisaatio antoi erikoispalkinnon elämäntyöstä saksalaisohjaaja Monika Treutille (mm. Die Jungfrauenmaschine, Gendernauts).

Palkittujen ja shortlistattujen ulkopuolelta haluan nostaa vielä esiin yhden henkilökohtaisen suosikkini: Luca Guadagninon Call Me by Your Name oli ihanan eskapistinen ja emotionaalisesti totuudellinen elokuva kesäisestä ensiromanssista italialaisella huvilalla. Elokuvasta ei ole vielä traileria, mutta tässä klipissä päähenkilömme, 17-vuotias, epävarma Elio, kohtaa ihastuksensa Oliverin kosketuksen (voi kelata kohtaan 0:30).

Tarkemmat kuvaukset voittajaelokuvista sekä jurymme perustelut löytyvät täältä. Teddy-palkinnon YouTube-kanavalta löytyy mm. paljon tekijöiden haastatteluja. Uskoisin, että suurin osa näistä elokuvista on tulossa Helsingissä vähintään festivaaleille, ja mainostan toki näytöksiä sitten!

 Palkintojenjakogaalassa muistettiin Marlene Dietrichiä, jonka kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta.