tiistai 18. elokuuta 2015

Espoo Ciné: kaksi suositusta ja viisi kiinnostavaa

Perjantaina alkavan Espoo Cinén queer-tarjonnasta olen kirjoittanut jo täällä ja täällä. Alla vielä kaksi suositusta ja oma odotuslistani. Kannattaa myös tsekata festivaalin #naisnäkökulma-tunniste.

Suositukset


Małgorzata Szumowska, Body (Ciało)
Puolalaisen Szumowskan homopappielokuva In the Name of nähtiin Suomessa festivaaleilla ja kesällä ohjaaja vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla. Nyt myös Espooseen tulee hänen uusin elokuvansa Body, joka käsittelee ruumiillisuutta kolmen päähenkilön kautta. Teemoina ovat mm. kuolema, syömishäiriöt, lapsi-vanhempisuhteet, yliluonnolliset ilmiöt. Elokuva ei varsinaisesti ole komedia, mutta käsittelytavassa on huumoria. Vakavia aiheita ei silti lyödä leikiksi.

Lucie Borleteau, Fidelio, Alice's Journey (Fidelio, l'Odyssée d'Alice)
Kirjoitin tästä elokuvasta R&A:n katalogiin, laitan linkin Facebookiin, kun ohjelma julkaistaan netissä (nyt on vasta tabloidi jaossa). Pidin elokuvassa siitä, kuinka sujuvasti se yhdistää ihmissuhdetematiikkaa (ja kuumia seksikohtauksia!) rahtilaivan arkisen elämän kuvaukseen. Ariane Labed pääosassa heittäytyy rooliin antaumuksella.

Näitä elokuvia odotan


Andrew Haigh, 45 Years
Haighin ohjaama Weekend on yksi parhaita homosuhteita kuvanneita elokuvia. Haigh oli käsikirjoittamassa myös erinomaista Looking-sarjaa. Ohjaajan uusin, avajaiselokuvana nähtävä 45 Years keräsi kehuja Berlinalen ensi-illassaan. Elokuva tulee myöhemmin myös laajempaan levitykseen.


Ilinca Călugăreanu, Chuck Norris vs Communism 
Romaniasta on tullut vahvoja elokuvia, ja elokuvaa käsittelevät elokuvat ovat aina lähellä sydäntä. Ystäväni, cinéfiili Otto Suurosen suositus sai kiinnostumaan.

Jessica Hausner, Amour fou
Toinen menneisyyteen sijoittuva elokuva Amour fou sai ensi-iltansa Cannesissa ja on kiertänyt merkittäviä festivaaleja. Hausnerin edellinen, Lourdes (2009), jäi mieleen omintakeisesta tunnelmasta.

Síllas Tzumérkas, A Blast
Muutamakin tuttu on tätä suositellut (Katsoja, Espoo Cinén tiedottaja). Kreikka on ollut tapetilla, joten on erittäin kiinnostavaa nähdä, miten sikäläistä nykytodellisuutta elokuvissa kuvataan.

Emmanuelle Bercot, Standing Tall
Cannesin elokuvajuhlilla nostettiin tänä vuonna esiin sukupuolten tasa-arvo elokuva-alalla. Siksikin on kiinnostavaa nähdä, millainen naisohjaajan elokuva valittiin tuon festivaalin avajaisnäytökseen. Lisäksi esittelytekstissä mainostettu "väkevä realismi" kiinnostaa.