tiistai 21. heinäkuuta 2015

Katsaus Orionin syksyyn

Julkaisimme elokuvateatteri Orionin syyskauden ohjelman tänään. Kausi alkaa 18.8. ja kestää aina tammikuun puoliväliin saakka, joten paljon on kiinnostavaa ohjelmaa tiedossa. Alla kiinnostavia poimintoja tämän blogin näkökulmasta.



Kotimaisen kultakauden naistekijät ja Regina Linnanheimo
Kotimaisen kultakauden sarjassa nähdään suomalaisten naiskäsikirjoittajien ja -ohjaajien töitä 1930–50-luvuilta. Heihin kuului myös Regina Linnanheimo, jonka syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta ja jolle omistetaan kokonaan oma sarjansa. Syksyllä nähdään mm. ensimmäinen kotimainen naisohjaajan työ Onnenpotku (Glory Leppänen, 1936) ja tähtinäyttelijä Ansa Ikosen (kuva yllä) ohjaama Nainen on valttia (1944). Marraskuussa aiheeseen paneudutaan seminaarissa.

Claire Denis
Ulkomaisista ohjaajista esillä on keskeinen ranskalaisen nykyelokuvan nimi Claire Denis, jolta nähdään seitsemän elokuvan sarja. Queer-tematiikkaa on upeassa muukalaislegioonasta kertovassa elokuvassa Beau travail (1999). Erityinen suositus myös hienolle perhetarinalle 35 rhums (2008).

Satuteemat Olipa kerran... ja Satujen maassa
Edellinen on aikuisyleisön ja jälkimmäinen koko perheen elokuvia sisältävä sarja. Molemmista sarjoista löytyy runsaasti tyttöjä ja naisia pääosista (mm. Valerie and Her Week of Wonders, Beasts of the Southern Wild, Pan's Labyrinth, Ronja Ryövärintytär). Mukana on myös kaksi naisohjaajan elokuvaa, Agnieszka Hollandin Salainen puutarha (1993) ja kotimainen Päivi Hartzellin Lumikuningatar (1986).

Yhteisöllisen tyttökulttuurin riemujuhla on tulossa Pieni merenneito -sing-alongista, ainakin jos Facebook-eventin innostuneita kommentteja on uskominen.



Queer-tarinoita idästä ja lännestä
Orionin ja Espoo Cinén vieraaksi on tulossa Peter Greenaway, jonka uudessa elokuvassa Eisenstein in Guanajuato (2015, kuva yllä) suomalainen Elmer Bäck tulkitsee nimiroolin maineikasta neuvosto-ohjaajaa. Kuulemani mukaan elokuva esittää varsin avoimesti Eisensteinin ja tämän meksikolaisen oppaan suhteen.

Helsingin juhlaviikoille ajoittuva Kiina. Nyt: Lou Ye -sarja sisältää elokuvan Spring Fever (2007), jossa "aviovaimo havaitsee miehensä salaisten retkien syynä olevan toinen mies." Arvioiden mukaan tässä melodraamassa on varsin avoimia seksikohtauksia.



Catherine Deneuvelle omistetussa retrospektiivissä nähdään Jacques Demyn värikäs musikaali Rochefortin tytöt (1967, kuva yllä). Ohjaaja Agnès Vardan kanssa naimisissa olleella Demyllä oli mitä ilmeisimmin myös suhteita miehiin ja hänen elokuvistaan on etsitty myös viitteitä tästä. Rochefortin tytöistä ainakin voi löytää queer-sensibiliteettiä, suosittelen.

Toinen queer-ohjaaja tässä sarjassa on André Téchiné, joka on käsitellyt homo- ja biseksuaalisuutta useassa elokuvassaan. Orionissa nähdään Varkaat (1996), jossa Téchinén luottonäyttelijä Deneuve tulkitsee biseksuaalin opettajan roolin.

Kiasman Mapplethorpe-näyttelyyn liittyen syyskuun alussa esitetään tuplaprojisointina Andy Warholin Chelsea Girls (1966), joka inspiroi tuota kuulua valokuvaajaa.

Pieneen Truman Capote/Harper Lee -teemaan Remakes-sarjassa liittyy Bennett Millerin Capote (2005), jossa homoseksuaalia kirjailijaa esittää viime vuonna edesmennyt Philip Seymour Hoffman.