maanantai 11. toukokuuta 2015

Midnight Cowboy, Salò ja Querelle toukokuussa Orionissa

Orionissa nähdään toukokuun lopussa minisarja, joka liittyy Kiasman Robert Mapplethorpe -näyttelyyn. Kolme elokuvaa kolmelta vuosikymmeneltä kuuluivat valokuvaajan suosikkeihin ja heijastelevat hyvin hänen omia töitään.

John Schlesingerin Midnight Cowboyssa (1969) ollaan Mapplethorpen kaupungissa New Yorkissa ja sen kaduilla, joita vaeltavat prostituutioon päätyvä teksasilainen Joe Buck (Jon Voight) ja tämän pikkurikollinen ystävä Ratso Rizzo (erinomainen Dustin Hoffman). Esitykset to 14.5. ja la 16.5.

Pier Paolo Pasolinin Salò eli Sodoman 120 päivää (1975) kuvaa fasismia armottomasti ja aiheutti aikanaan paljon kohua. Suomessakin se kiellettiin sillä: "Elokuva on epäsiveellinen, hyvien tapojen vastainen sekä on omiaan kauhua herättämällä vaikuttamaan mielenterveyttä vahingoittavasti."(Elonet, tarkastus- ja tekniset tiedot)

Aivan kuun lopussa esitetään Rainer Werner Fassbinderin fantastinen Querelle (1982). Jean Genet'n rikoksen ja himon yhdistävä tarina yhdistyy oopperamaiseen lavastukseen ja Tom of Finland -henkiseen hypermaskuliiniseen homoerotiikkaan.