sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Kirjasuosituksia: The First Bad Man, Gone Girl, Americanah

Tänä keväänä luin putkeen kolme hienoa kirjaa, joista ainakin kahdessa on myös elokuvalinkki, joten tässäpä blogin ensimmäiset kirjallisuussuositukset:

The First Bad Man (2015) on elokuvaohjaajanakin tunnetun Miranda Julyn (Me and You and Everyone We Know, The Future) ensimmäinen romaani. Aikaisemmin häneltä on julkaistu niin ikään hieno novellikokoelma No One Belongs Here More Than You sekä haastatteluhin perustuva It Chooses You. The First Bad Manin päähenkilö on Cheryl, joka vastentahtoisesti ottaa hoteisiinsa väkivaltaisen Cleen. Parin välille syntyy suhde, jollaista en ole aiemmin nähnyt kuvattavan, kirjoissa, elokuvissa tai muuallakaan.

Gone Girl (2012) on Gillian Flynnin jännityskirja, jonka David Fincher filmatisoi viime vuonna. Elokuva oli minusta erinomainen, erityisesti onnistuneen roolituksen ansiosta, ja noudattelee hyvin pitkälle kirjan juonta. Kirjassa herkullisen "Amazing" Amyn ääni on vahvemmin läsnä. Flynn nerokkaasti lomittaa näkökulmia ja aikatasoja.

Americanah (2013) on Chimamanda Ngozi Adichien kehuttu, vuosia ja mantereita ylittävä romaani rodusta ja nuoren naisen kasvamisesta aikuiseksi erilaisten suhteiden siivittämänä. Päähenkilö Ifemelu kasvaa Nigeriassa ja muuttaa nuorena Yhdysvaltoihin, jossa alkaa blogata ei-amerikkalaisesta näkökulmasta mustien elämästä. Hahmot on erinomaisesti kirjoitettu ja tarina vetää hienosti. Tämän näkisi mielellään adaptoitavan vaikkapa minisarjaksi.

Kaikki kolme kirjaa ovat saatavilla pääkaupunkiseudun kirjastoista.