lauantai 25. huhtikuuta 2015

Mikä on Helsingin queer-feministinen elokuvablogi?

Seuraan tiiviisti pääkaupunkiseudun elokuvakulttuuria ja olin pitkään pohtinut, että olisi kiva perustaa blogi, jossa voisin vinkata kiinnostavista tapahtumista. Haluan kerätä ainakin yhteen paikkaan tiedon kaikesta siitä hienosta, mitä tänne tuodaan ja mitä täällä myös itse luodaan.

Vaikka virtuaalisessa maailmassa tapahtuu myös koko ajan kovasti kiinnostavia asioita, pyrin keskittymään fyysisen maailman, pääkaupunkiseudun, tapahtumiin. Arvostan suuresti netistä löytämiäni yhteisöjä, mutta kaipaan aina vaan konkreettisia tiloja, joissa kohdata ihmisiä kulttuurin äärellä.

Tarkoituksena ei ole antaa arvioita, mutta omat mieltymykseni varmasti paistavat läpi. Kommentointi on suljettu ajankäytöllisistä syistä; paikkoja keskustelullekin tarvitaan, mutta valitettavasti tämä blogi ei tällä hetkellä ole se paikka. Tarkoituksena on lähiaikoina laittaa pystyyn Facebook-sivu, jonka kautta blogiin voi lähettää vinkkejä tai palautetta.

Mitä tässä blogissa tarkoittaa ’queer-näkökulma’? Tässä yhteydessä se tarkoittaa näkökulmaa, joka on kiinnostunut elokuvista (ja muusta kulttuurista), jossa kuvataan homoja, lesboja, biseksuaaleja ja trans-ihmisiä sekä muita seksuaalisuudeltaan tai sukupuoleltaan hetero- ja cis-normista poikkeavia. Lisäksi se tarkoittaa kiinnostusta näiden ihmisten tuottamaan taiteeseen.

Ja entäpä ’feministinen’? Elokuva-alalla ollaan räikeän kaukana sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Jotta alalle saadaan enemmän naisia, täytyy naisten tekemien elokuvien saada näkyvyyttä, katsojia ja arvostusta. Tämän blogin kautta haluan antaa ainakin näkyvyyttä ja arvostusta: naiset tekevät erinomaisen kiinnostavia ja laadukkaita elokuvia, joita mielestäni useampien pitäisi nähdä.