lauantai 6. tammikuuta 2018

Orionin kevät

Hyvää uutta vuotta! Mielenkiintoinen elokuvavuosi tulossa, aloitetaan elokuvateatteri Orionin kevätohjelmistolla:


Tällä kaudella on helppo nimetä eniten odottamani sarja: tammikuussa esitetään kuusi elokuvaa ohjaaja Dorothy Arznerilta. Arzner oli merkittävin Hollywoodin studiokaudella työskennellyt naisohjaaja. Hänella oli suhteita useisiin naisnäyttelijöihin ja hän eli myös pitkässä suhteessa koreografi Marion Morganin kanssa. Sarjan esittelytekstissä kerrotaan lisää Arznerin urasta, ja esimerkiksi Senses of Cineman sivuilla on kattava artikkeli.

Ja huom: sarja päättyy jo 28.1., joten kannattaa merkata näytökset saman tien kalenteriin!

Queer-elokuvaa on todella niukasti tällä kaudella. Onneksi sentään Kanadasta nähdään Patricia Rozeman lesboklassikko Kun yö saapuu (When Night Is Falling, 1995). Hyvin ysäriä romanssia tarjolla, tsekkaa vaikka trailerista. Ainoa näytös on ma 9.4.


Lisäksi kauhuun keskittyvässä Jatko-osahelvetti-sarjassa esitetään 14.4. Painajainen Elm Streetillä 2 – Freddyn kosto (1985), joka on saanut mainetta homo-subtekstinsä ansiosta. Aiheesta voi lukea esimerkiksi tästä Deciderin artikkelista. Pääosassa nähtävä Mark Patton tuli ulos kaapista elokuvan ilmestymisen jälkeen.


Lisää naisohjaajia


Arznerin lisäksi tammikuussa on esillä toinenkin varhainen naisohjaaja, neuvostoavantgarden edustaja Esfir Shub, jolta nähdään neljä elokuvaa 1920–30-luvuilta. Maaliskuussa kolmen elokuvan miniretron saa Lynne Ramsay, osana Skotlanti-sarjaa.

Edelleen aktiiviselta Agnès Vardalta nähdään maaliskuussa Ranskan uuden aallon klassikko Cléo viidestä seitsemään (1961). Elokuvan historia -sarjassa on ilahduttavasti ollut viime kausilla aina myös naisohjaajien elokuvia. Keväällä nähdään em. Rozeman elokuvan lisäksi Moufida Tlatlin Palatsin hiljaisuus (1994), Jane Campionin Piano (1994) ja Lone Scherfigin Italiaa aloittelijoille (2000).

Muut tärpit


Yhdysvaltalaislähtöinen Black History Month on vakiinnuttanut paikkansa myös Orioniin. Viime vuonna nähtiin restauroitu afroamerikkalaisen elokuvan merkkiteos Daughters of the Dust (1991). Tänä vuonna näytöksiä on enemmän ja teemana jazz-musiikki. Ystävänpäivään 14.2. on sijoitettu kaksi konserttitelokuvaa Suomesta: Ella Fitzgerald Helsingissä (1965) ja Sarah Vaughan Helsingissä (1978).

Suurelta italialaiselta Pier Paolo Pasolinilta esitetään "anti-ideologinen" Jeesus-kuvaus Matteuksen evankeliumi (1964) tammikuun lopulla ja pääsiäisenä, ja Saksasta Rainer Werner Fassbinderiltä Pelko jäytää sielua (1973) helmikuussa.