sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Off topic: sekalaisia suosituksia kesään tai muuten vaan

Tämä postaus on hieman OT eli aiheen vierestä siinä mielessä, että ao. vinkit eivät ole elokuvaa. Teki mieli vaan suositella jotain juttuja, joista itselle on ollut iloa viime aikoina.

Instagram-tili: h_e_r_s_t_o_r_y

 
Lesbohistoria on todella piilossa edelleen. Sen huomaa, kun törmää esimerkiksi h_e_r_s_t_o_r_y:n Instagram-sivun kaltaisiin resursseihin: eihän tällaisia kuvia näe missään. Suomalaista kontekstia voi löytää esimerkiksi Facebookin Lost Queer Lez-Biz Finland -ryhmästä, joka tosin ei ole ollut ihan superaktiivinen viime aikoina.

Kuvaitaide: Taidekoti Kirpilän queer-opastukset

 
Tänään sunnuntaina oli Pohjoisella Hesperiankadulla sijaitsevassa Taidekoti Kirpilässä queer-opastus. 25 vuotta sitten avautunut Kirpilä esittelee miehen kanssa eläneen lääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) mittavaa taidekokoelmaa. Opastus oli ilahduttavan suosittu ja mielestäni oikein kiva ja avartava. Esillä oli ymmärrettävän korostetusti Magnus Enckell (esim. Veljesvala). Queer-opastukset jatkuvat syksyllä: su 3.9., su 1.10., su 5.11. ja su 3.12., aina klo 14.30 alkaen.


Tulin muuten opastukseen Taidehallista, mikä kävi oikein hyvin yhteen: Kirpilässä on esillä runsaasti muotokuvia ja Taidehallin näyttelyssä on tällä hetkellä teemana omakuva, mukana mm. Iiu Susiraja, Aurora Reinhard ja Viggo Wallensköld.

Esitystaide: Alok Vaid-Menon

 
Turku Pride tuo kesäkuussa Helsinkiin ja Turkuun esitystaiteilija, kirjailija Alok Vaid-Menonin. Sukupuolibinääriä rikkova Vaid-Menon on käsitellyt työssään trans-, queer- ja feministisiä aiheita. Tapahtuman luvataan sisältävän ainakin runoutta, dragia, stand-upia ja muutakin. 7+ euron hintaisia lippuja saa mitä ilmeisimmin ainoastaan ovelta.

Facebook-sivu: Kertomuksen vaarat

 
Tutkijaystäväni kautta olen päätynyt seuraamaan Kertomuksen vaarat -nimisen tutkimusprojektin Facebook-sivua. "Kuka uskaltaa siis väittää, että kirjallisuus ei ehkä teekään meistä parempia ihmisiä ja että tarinallistumisella on pimeät puolensa?" Projektin tutkijoiden mainioista analyyseistä hyvänä esimerkkinä toimikoon vaikka tämä postaus Arman Alizadin gonzo-journalistisesta tyylistä ja tunnereaktioista.

Blogi: AntroBlogi

 
Lisää tutkimuksen jalkauttamista! Antropologien ylläpitämä AntroBlogi on tarjonnut mielenkiintoista lukemistoa enemmän tai vähemmän ajankohtaisista aiheista, tutkimuslähtöisesti. Erityisen tärkeä itselleni oli viime kesänä tämä Antu Soraisen kaksiosainen artikkeli Orlandon perintö ja Orlando ei ole sattuma. Julkinen sureminen järkyttävien uutisten kohdatessa on ollut itselleni aina vieraannuttavaa. Olin lisäksi tapahtumien aikaan itse matkalla Pohjois-Amerikassa, ja käsittelin asiaa lähinnä lukemalla reaktioita somesta.

Lisäksi viime vuosina olen kokenut vieraantumista Pride-kulkueessa marssimisesta, ilman että olen ehkä käsitellyt siihen liittyviä tunteita kunnolla. Soraisen kirjoitukset auttoivat hahmottamaan omia reaktioitani sekä Orlandon tapahtumiin että Prideen. Kirjoitukset ovat edelleen ajankohtaisia, näin Pride-kauden alla, ja erityisesti nyt kun Suomessakin poliisin rasismi on tullut (ei yllättäen) uutisotsikoihin.

"Etäännytys on lähes ainoa keino olla murtumatta, sillä queer-surulle ei anneta samaa tilaa ja vakavuutta kuin heterosurulle."