perjantai 20. tammikuuta 2017

DocPoint ensi viikolla

Jäi vähän viime tippaan DocPoint-päivitys; festivaali alkaa jo ensi maanantaina 23.1. Mitään huipputärppejä ei tällä kertaa ole ja oman festivaalisuunnitelman tekeminenkin oli hankalaa, kun dokumenttielokuvista ei niin paljon tule luettua muuten.

Monien muiden festivaalien tapaan DocPoint tägää verkkokatalogissaan queer-aiheiset elokuvat: etsi tägi LGBT. Niitä on tänä vuonna viisi; Suomea edustaa Reetta Aallon Grey Violet – Odd One Out (kuva alla), elokuva venäläisestä taiteilija-aktivistista, joka on hakenut Suomesta turvapaikkaa. Uncle Howardista kirjoitin katalogiin – suosittelen, jos kiinnostaa 80-lukulainen New York.


Toinen mielenkiintoinen tägi tämän blogin lukijoille voisi olla 'seksi'. Sen alta löytyy mm. Paola Calvon elokuva Violently Happy, joka tarjoaa myös queer-tematiikkaa: aiheena on berliiniläinen BDSM-klubi Schwelle ja siellä esiintyvä Felix Ruckert. Nuorten naisten seksuaalisuudesta on puhe, ilmeisesti suht epänormatiivisesti, Lea Globin ja Mette Carla Albrechtsenin tanskalaisdokumentissa Venus. 

Elina Talvensaaren Kuinka marjoja poimitaan (2010) oli hieno, elokuvallinen katse nyky-Suomeen. Uusi pitkä elokuva Puhtaus ja vaara välittää näyttelijöiden kautta Suomessa toimivien seksityöläisten ja yhden asiakkaan ajatuksia.

Klasarisuositukseni on Eila Rannan Apollo-palkintosarjassa nähtävä Pirjo Honkasalon upea Tanjuska ja 7 perkelettä (1993). Elokuva kertoo 12-vuotiaasta valkovenäläisestä tytöstä, joka eräiden kyläläisten mielestä on paholaisen valtaama.