sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Orionissa elokuussa: Visconti, Piukat paikat, Ihmemaa Oz

Kirjoitin jo aiemmin Orionin Scola-sarjan elokuvasta Kohtaaminen Roomassa (1977), joka on tulossa vielä kesäkauden puitteissa esitykseen. Elokuussa on myös muutamia muita arkistonäytöksiä, jotka voisivat olla kiinnostavia queer-yleisölle.

1930-luvulle sijoittuva Kadotetut (1969) on Luchino Viscontin näkemys natsismin aikakaudesta. Seksuaalisia perversioita on jälleen luvassa, ja mm. Marlene Dietrich -teemainen drag-esitys. Näytökset ti 9.8. ja la 13.8.

Marilyn Monroen 90-vuotisjuhlasarjassa esitetään mm. mainio ristiinpukeutumisklassikko Piukat paikat (1959). Tony Curtis ja Jack Lemmon pukeutuvat naisiksi paetakseen gangstereita. Loppukaneetti "Nobody's perfect" ilahduttaa yhä. Näytökset la 20.8. ja to 29.9.

Ihmemaa Oz (1939) on pitkään luettu tarinana Dorothyn lesboidentiteetin löytymisestä matkalla queerissä camp-fantasiamaailmassa. "Friend of Dorothy" oli aikoinaan Yhdysvalloissa eufemismi homoseksuaalille. Aiheesta voi lukea esimerkiksi tästä Wikipedian artikkelista. Cinema Homosexualis kirjoittaa John Watersin Desperate Living -elokuvan yhteydestä Ihmemaahan. Ainoa näytös su 21.8.